Ricard Camarena design by Francesc Rifé        Located in Valencia, Spain, Ricard Camarena is the architect Francesc® Rifé the latest collaboration with chef Ricard Camarena, a restaurant transformed from a 1930s industrial plant. The site has been refurbished and re-converted to an art center. The challenge of this project is not only because of its art deco aesthetics, but because the architecture presents some design challenges: creating space from non-spatial.Ricard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc Rifé         An old residual area becomes a new restaurant, and shaping is absolutely essential. The entire restaurant is divided into two main areas, the dining area is allocated in a triangular space, the courtyard at the end provides a valuable view of the dining area, and the bar is located in one of the five refurbished churches.Ricard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc Rifé       In order to seek the perfect integration of space composition, color and texture, in addition to retaining the original building wall tiles, the designer used American walnut as the second main material of the space. The beige color of American walnut and wall tiles produced a dramatic contrast. . The dilapidated wall tiles are like telling the history of the factory, the concrete is used on the ground to soften the visual experience of the guests.Ricard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc Rifé        Different format grids are formed by vertical and horizontal elements. The layout of these elements differs according to what the owner wants to highlight. At the same time, it also has sound absorption function, and produces a completely opaque visual illusion according to the field of view, making the whole space more hierarchical. sense. As an entrance to the transitional space, the 10 decorative paintings on the wall add an artistic touch to the space, in addition to placing us outside the artistic environment, along with our culinary journey.Ricard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc Rifé       The dining area continues from the entrance to the terrace with plenty of natural light. During the day, the restaurant introduces natural light from the top opening separated from the wall of the adjacent building by a wooden partition. At night, the same effect can be simulated by indirect light from the ceiling. It is worth noting that the ceilings made of walnuts and the ceilings are specially tailored for the project. It is an optical illumination hidden from the ceiling that illuminates tables of 110 and 160 cm in diameter as needed. In order to support this technical lighting, several decorative lighting fixtures were also arranged throughout the room.Ricard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc Rifé        The bar on the right side of the entrance retains the original structure of the factory and can be up to 8 meters in height. It can be used as a waiting area, an aperitif, and even reserved for about 25 diners. It also retains brick walls and plaid ceilings. The design of the restaurant is balanced with Ricard Camarena's culinary advice, visually clean, but able to spread the feeling of infinity. An easy-to-read space conceals many turbid surprises.Ricard Camarena design by Francesc RiféRicard Camarena design by Francesc Rifé

  • Jaime Hayon | Fritz Hotel,A Passion For Timeless Design Previous

    Jaime Hayon | Fritz Hotel,A Passion For Timeless Design

  • Joyce Wang | Mandarin Oriental Hyde Park in London Next

    Joyce Wang | Mandarin Oriental Hyde Park in London

ARRCC | Rose Villa Latest

ARRCC | Rose Villa

Comments

Total Comments

Your score:

Published

(Optional)