YINJISPACE use media professional’s unique perspective,try to explore the essence of life behind the design works.

© logo 粤ICP备19077098号

YINJISPACE use media professional’s unique perspective,try to explore the essence of life behind the design works.

© logo 粤ICP备19077098号
Taller Gabriela Carrillo

Casa Piedra

In Acapulco De Juárez, Mexico, this Casa Piedra‘Stone House’ by Taller Gabriela Carrillo takes its name from its unique integration with the rocky landscape. The dwelling is located atop a deposit of granite rocks,the one thousand square-meter plot perched one hundred meters above sea level.Thus, the design of the house is largely informed by the challenging characteristics of its site.

The architects at Taller Gabriela Carrillo describe the spirit of the Casa Piedra, and the two main goals of the design: In the first place,had to preserve as much as possible the rocky spirit, an immense sea of stones, mainly two enormous pieces more than two meters in diameter in the center of the terrain.The second challenge was to dilute the scale of the house in the topography with more than seventeen meters of difference in level from the lowest point; looking for the balance point where the sea peeked out, the wind flowed and the existing rock in the heart of the project would slide under the porch-house to disappear the limits between the natural terrain and human interventions.

Unfolding from the stone ground, Casa Piedra is designed by Taller Gabriela Corrillo to fit carefully into its topography. Designing the house, the architects overlay a simple, regular grid atop the rugged plot. This process results in unexpected moments of complexity where the rational order encounters the large stones, existing trees, and dramatic slopes. Meanwhile, the team ensures that while the site’s boulders are preserved, the design prioritizes wide open social areas and reserves fully enclosed spaces for necessary functions.

The structural logic of the Casa Piedra is characterized by an array of portico covers, which at times hover just a few centimeters above the existing boulders on site. The main semi-enclosed living space is sheltered by a two solid slabs with a thickness of twenty centimeters. Spanning over twelve meters, this element is ultimately supported by a row of slender posts. The goal of this strategy is to ensure a wide, uninterrupted frame overlooking the jungle and ocean beyond.

今日剩余免费下载次数:0

下载: 链接 提取码:

Collection 收藏 Download 下载