YINJISPACE use media professional’s unique perspective,try to explore the essence of life behind the design works.

© logo 粤ICP备19077098号

YINJISPACE use media professional’s unique perspective,try to explore the essence of life behind the design works.

© logo 粤ICP备19077098号
Atelier Pierre Thibault

Resther Residence

A sculptural staircase, a courtyard and a glass pavilion make up a Montreal home by Atelier Pierre Thibault that was designed using principles from the surrounding architecture.With a soft-hued brick and wood facade, the Resther Street Residence is located in Montreal's Plateau Mont-Royal neighbourhood, a popular residential area known for its amenities and walkability.Many of the surrounding homes feature entrance porches and exterior spiral staircases, designed for Montreal's harsh winters.

However, because exterior spiral staircases are no longer allowed under modern building codes, the studio decided to include one inside the larger home that connects its upper storeys."The project aims to highlight the Plateau Mont-Royal's context by reflecting its values, energy, and building features," said Atelier Pierre Thibault.

Additionally, the building's third storey is stepped back from the street, in a way that allows the roofline to meet up with the abutting structure.The home features a flipped layout, meaning that the resident's communal living spaces are located upstairs, connected by the central staircase.The sculptural staircase has rich oak treads and a curved white bannister that snakes through the living spaces. It is lit by a large, edgeless skylight.

In the centre of the residence is a glass-walled courtyard with a tree, which is visible from the central shaft created by the staircase element.The top floor of the home is designed as a glass-walled pavilion that acts as a mezzanine, offering varied perspectives of the surrounding neighbourhood and the lower levels of the home itself.Here, the kitchen and dining room are located towards the front, while the living room is at the back.

Full-height curtains run around the perimeter of the space of the pavilion, creating diffuse light on the interiors.There is also a terrace accessible from the pavilion. Other outdoor spaces are located on the courtyard level, which steps down to the basement.The layout redefines the limit between exterior and interior spaces, inviting natural and man-made landscapes to enter the home.

今日剩余免费下载次数:0

下载: 链接 提取码:

Collection 收藏 Download 下载